Uw uiterlijk is onze zorg.

010 2900780 info@tbmedical.nl ma t/m za: 13:00 - 22:00

Pigmentvlekken verwijderen

Huidskleur wordt bepaald door het soort pigment in de huid. Hierdoor zijn mensen er in alle kleuren. Iedere huid is mooi en uniek! Door een beschadiging of veroudering van de huid ontstaat er helaas ook ophopingen van pigment, zoals pigmentvlekken. U kunt ervoor kiezen deze pigmentvlekken te laten verwijderen. Vertrouw je het plekje niet? Laat je dan altijd controleren bij een huisarts of dermatoloog.

Ieder mens heeft ongeveer even veel pigmentcellen per oppervlakte-eenheid. Of je nou jong, oud, blank of donker bent. De activiteit van de pigmentcellen en de grootte, rijpheid en hoeveelheid behalen iemands huidskleur, oogkleur en de kleur van de haren.

Bij de donkere huid bevatten de pigmentcellen veel grotere en meer rijpere pigmentkorrels en zijn de opperhuidcellen voller belanden met pigmentkorrels.


Maak een afspraak  Bekijk tarieven

Pigmentvlekken verwijderen

Het ontstaan van pigmentvlekken

Vooral op de zon beschenen gedeeltes zoals je gezicht, hals, decolleté, armen en handen kunnen pigmentvlekken ontstaan. UV geeft jouw huid een mooi kleurtje, maar kan ook leiden tot geconcentreerde vlekken omdat pigmentcellen werkzaam worden door zonnestralen. Het bruine kleurtje is eigenlijk alleen maar een teken dat je huid zichzelf heeft moeten beschermen.

Als je tijdens jouw jeugd of als volwassene verbranding heeft opgedaan zorgt dit ervoor dat er beschadiging optreedt aan de cellen. Dit komt vooral voor als de zonkracht op zijn hoogst is zoals in de zomer of op vakantie. Maar wist je dat het verouderingsproces en vlekken zelfs in de winter, achter glas of met bewolking plaats kan vinden? Zelfs binnen heeft blauw licht van uw telefoon, laptop en iPad invloed!

Vlekken die ontstaan in de diepere huidlagen zijn moeilijker te behandelen, maar vlekken die ontstaan op de opperhuid zijn heel goed te behandelen. De vlekken in de diepere huidlagen worden gestuurd door hormonale invloeden van binnenuit (zwangerschap/melasma, medicatie), wat je nog meer lichtgevoelig maakt. Onze huidtherapeuten informeren jou er graag over.

Pigmentvlekken verwijderen

Soorten pigmentenvlekken

Zoals eerder beschreven zijn pigmentvlekken verstoringen in het natuurlijke pigment in de huid. Deze pigmentvlekken kunnen zich uiten in donkere of juist witte vlekjes op de huid. Pigment komt in verschillende uitingen voor, de meest voorkomende pigmentstoornissen zijn Lentigines (ouderdomsvlekken).

Lentigo (ouderdomsvlek)

Lentigo, ook wel een ouderdomsvlek of levervlek genoemd, is een veel voorkomende bruine verkleuring van de huid die doorgaans goedaardig is. Het is natuurlijk wel belangrijk om dit te laten beoordelen door een arts of dokter.

Lentiginines (ouderdomsvlekken), ontstaan vooral op plekken op de huid die veel in aanraking zijn geweest met de zon, zoals het gezicht en de handruggen. Ouderdomsvlekken ontstaan vaak bij mensen met een licht huidtype vanaf middelbare leeftijd.

Pigmentvlekken verwijderen

Pigmentbehandeling met de Duetto MT EVO

Binnen TB Medical werken wij met de Duetto MT Evo en maken gebruik van de Alexandrite laser 755 nm en IPL. Het soort pigment en de diepte ervan bepaalt welke techniek ingezet wordt. Om geconcentreerde pigmentvlekken effectief en doelgericht te behandelen gebruiken wij de Alexandrite laser.

Is jouw huid veroudert door uv-straling of wondjes dan kunnen wij dit goed behandelen met IPL. Deze techniek heeft een groter oppervlak waardoor er meerdere vlekken en schade behandeld kan worden. Mooie bijkomstigheid is dat het je huidconditie en aangezicht ervan verbeterd.

Veelgestelde vragen

Wat is het resultaat?

Het resultaat van de behandeling hangt af van de conditie van jouw huid en hoe jouw huid omgaat met het afvoeren van het pigment. De huid blijft zich continue vernieuwen en dit geldt ook voor aangemaakt pigment. Daarom willen wij van TB Medical je erop attenderen dat het verwijderen van pigmentvlekken geen permanente oplossing is.

Soms kan het voorkomen dat de pigmentstoring terugkomt. Het vermijden van te veel blootstelling aan UV-straling, zonlicht en door het gebruik van de juiste SPF kan het resultaat van de laserbehandeling echter verlengd worden.

Pigmentvlekken verwijderen resultaat

Pigmentvlekken verwijderen voor-na

Hoeveel behandelingen zijn er nodig?

Tijdens het intakegesprek bekijken we samen of jouw wens haalbaar is. We beginnen met de beste persoonlijke behandeladviezen en ontwikkelen vervolgens een behandelplan dat gebruik maakt van verschillende IPL- en lasertechnologieën. Geadviseerd is een reeks van vier tot zes behandelingen met een interval van 4 weken.

Is deze behandeling voor mij geschikt?

Huidtype 1 t/m 4 kunnen behandeld worden met de Alexandrite 755 nm en/of IPL 650-1200 nm.

Wat zijn de kosten?

Bekijk voor de kosten van pigmentvlekken verwijderen en een overzicht van al onze andere behandelingen op onze tarieven pagina.

Pigmentvlekken Verwijderen resultaat

Pigmentvlekken Verwijderen resultaat

Pigmentvlekken Verwijderen resultaat

Welke pigmentvlekken bestaan er

Zoals eerder vermeld zijn pigmentvlekken verstoringen in het natuurlijke pigment. Dit soort pigmentvlekken kunnen zich uiten in donkere of juist witte vlekken. Pigment komt voor in verschillende uitingen. De meest voorkomende pigmentvlek soort zijn ouderdomsvlekken. Wij hebben alle soorten even op een rijtje gezet:

- Zwangerschapsmasker

Een zwangerschapsmasker wordt ook wel Melasma genoemd. Dit wordt veroorzaakt door hormonale schommelingen. Progesteron en oestrogeen zorgen dat er meer pigmentcellen worden aangemaakt.

Hierdoor kunnen bruine vlekken ontstaan in het gezicht. Een zwangerschapsmasker zit vaak rond de jukbeenderen, rondom de ogen, op de kin, bovenlip of rond de jukbeenderen. Af en toe ontstaan de zwangerschapsvlekken op de armen of in de nek.

Het is niet schadelijk als je een zwangerschapsmasker hebt, maar het wordt vaak als sierlijk ervaren. Het wordt afgeraden om het masker te behandelen tijdens de zwangerschap. Dit verdwijnt meestal vanzelf na de zwangerschap.

Je kan een pigmentcrème gebruiken als het zwangerschapsmasker niet vanzelf verdwijnt. De crème zal ervoor zorgen dat het masker verminderd of zelfs verdwijnt. Echter, er is een kans dat het zwangerschapsmasker bij de volgende zwangerschap terugkeert.

- Ouderdomsvlekken

Wanneer de huid ouder wordt en de elasticiteit verliest kunnen ouderdomsvlekken ontstaan. Doordat de huid minder elastisch wordt ontstaan er kleine bloeduitstortingen. De lichaamsdelen waar het meeste zonlicht op komt hebben het meeste kans op ouderdomsvlekken. Dit is het gelaat of de rug van de hand.

- Pigmentvlekken door huidirritaties

Door huidirritatie, eczeem, wondjes, acne en littekens kunnen witte of bruine pigmentvlekken veroorzaken. Deze pigmentvlekken zijn vaak zeer goed te behandelen en zijn vaak onschuldig.

- Aangeboren pigmentvlekken

Aangeboren pigmentvlekken houdt in dat de pigmentvlekken vanaf de geboorte al aanwezig zijn. Dit kan voorkomen in de vorm van koffievlekken. Deze vlekken hebben een doorsnede van enkele millimeters en komen veel voor in het gelaat. 10% van de bevolking heeft een koffievlek.

- Zonnevlekken

Zonnevlekken komen voor bij ruim 90% van mensen die ouder zijn dan 60 jaar. Het zijn goedaardige bruine of zwart gekleurd vlekken. Dit wordt veroorzaakt door blootstelling aan de zon. Zonnevlekken zijn te verminderen of verwijderen.

Pigmentvlekken bij de donkere huid

De huid van donkere mensen bevat meer pigment. Daardoor is de kans op hyperpigmentatie groter dan bij een lichte huis. De verkleuring kan ontstaan door medicatie, irriterende make up, hormonen, puistjes en wondjes. Het is goed om te achterhalen waar de hyperpigmentatie uit is ontstaan.

Heb je last van acne? Dan is het belangrijk om een milde huidverzorging te gebruiken om het probleem aan te pakken. Zodra de puistjes verminderd zijn, zullen de donkere verkleuringen uiteindelijk verdwijnen. Krab de puisjes niet kapot. Door de wondjes die je dan krijgt vergroot je alleen maar de kans op hyperpigmentatie.

Pigment beschermt de huid tegen UV-straling

Pigment beschermt ons lichaam goed tegen UV-straling. Onder invloed van UV neemt de pigment aanmaak en het aantal werkzame pigment cellen toe. Dit geeft als resultaat van een bruine verkleuring van de huid.

Dit gebeurt als je op vakantie gaat of als je in de zon gaat zitten: pigmentcellen maken pigment aan. Door UV-straling van de zonnebank of zonlicht wordt de aanmaak van pigment gestimuleerd en soms over gestimuleerd. Als dit gebeurt verbrand de huid en beschadigd ons DNA. Daarom is het erg belangrijk om je huid goed te beschermen met zonnebrandcrème.

Pigmentvlekken verwijderen met een chemische peeling

Met een chemische peeling worden pigmentvlekken effectief behandeld en in veel gevallen verwijderd. Een hoogwaardige behandeling zorgt voor bijzonder goed resultaat met een egale huid als gevolg. Deze behandeling kan voor alle ‘normale’ pigmentvlekken, maar ook voor melasma/zwangerschapsmasker en is erg effectief voor het verwijderen pigmentvlekken.

Een peeling is bijzonder ontwikkeld voor het verwijderen van oppervlakkige pigmentatie. Dit is geen chirurgische ingreep, maar een cosmetische ingreep. De oorzaak van de pigmentvlekken is daarbij ondergeschikt, waardoor deze bij alle vormen van hyperpigmentatie toe te passen is.

Nazorg

Als ze klaar zijn met de pigmentvlekken behandelen is de nazorg belangrijk. De eerste vier dagen worden de pigmentvlekken eerst donkerder vaan kleur, omdat de behandeling het pigment naar boven haalt.

Na de vier dagen gaat de huid vervellen en dan verdwijnen de pigmentvlekken ook. Na ongeveer zeven dagen is de huid herstelt, Je mag in deze periode make up dragen om de huid te camoufleren.

Na de behandeling mag het behandelen gebied niet in de zon. De huid is op dat moment niet sterk genoeg om te beschermen tegen overmatige blootstelling aan de zon

Aanbevolen producten

Het is aanbevolen om dagelijks een zonbescherming te dragen. Gebruik een zonbescherming met een goede factor, zelfs als het bewolkt is. Door overmatig zon ontstaan pigmentvlekken. Dit is de meest voorkomende oorzaak.

Daarnaast hebben de werkstoffen vitamine A en C ook een zeer positieve werking op het aansturen van pigmentcellen.

Het gebruik van een goede zonbescherming is essentieel als het gaat over pigment. Daarnaast hebben de werkstoffen vitamine A en C een zeer positieve werking op het aansturen van onze pigmentcellen. Hierover zullen we dan ook advies geven tijdens de behandeling.

Afspraak maken?

Maak gemakkelijk een afspraak via ons contactformulier!

Afspraak maken

Mailen Afspraak maken Direct bellen