Uw uiterlijk is onze zorg.

010 2900780 info@tbmedical.nl ma t/m za: 10:00 - 22:00

Medische Tatoeage/Pigmentatie

Een medische tatoeage kan voor veel doeleinden worden toegepast, zoals bij een haar- of huidaandoening.

Medische tattoo is vrij onbekend en helaas zijn er zeer weinig ervaren specialisten in Nederland die deze techniek beheersen. De specialisten van Tb medical zijn sinds 1968 expert op dit gebied en worden door vele ziekenhuizen geraadpleegd. Bij TB Medical hebben wij een medisch pigmentatie specialist die littekens en huidoneffenheden op artistieke wijze kan camoufleren. Onze pigmentatie specialist is onder andere werkzaam in het Ikazia ziekenhuis in Rotterdam. Hiernaast heeft hij ook een adviserende rol bij de GGD betreft de hygiëne wetgeving.

Het vak van het cosmetisch of medisch tatoeëren is vrij onbekend in de medische wetenschap. Echter is onze specialist al jaren bezig met deze specialisatie! Hij is namelijk de zoon van de bekende tattoo artiest “Tattoo Bob”. die een begrip is sinds 1968!

Deze verdiepte zich ook al jaren geleden in het medische tatoeëren en werkte daarin zelfs samen met professor Stolz van het toenmalige Dijkzicht ziekenhuis (Erasmus Mc). Samen schreven zij de allereerste tatoeage encyclopedie met betrekking tot complicaties en hygiëne.

Onder cosmetisch tatoeëren verstaan wij permanente make up en micro haar pigmentatie. Allebei zorgen ze voor een betere optische uitstraling, maar ze zijn niet medisch noodzakelijk. Bij een medische tattoo moet je meer denken aan het camoufleren van wijnvlekken, vitiligo en littekens, maar ook tepelhof reconstructie. Onze specialist Ralph Moelker is daar de laatste jaren veelvuldig mee in het nieuws gekomen en heeft dit hierdoor beter op de kaart kunnen zetten.

Wat is dan dermatografie?

Dermatografie is een sjiek woord voor het medisch tatoeëren – het betekent dus hetzelfde. Ralph gebruikt liever de termen cosmetische pigmentatie of medisch pigmenteren, omdat de meeste mensen bij het woord “tattoo” toch meer denken aan het klassieke tatoeëren - waarbij iemand bijvoorbeeld een “plaatje” op zijn arm laat plaatsen. Aan medische pigmentatie ligt vaak een medische huidafwijking ten grondslag, deze methode wordt dus vaak gekozen uit noodzaak in plaats van dat het een versiering voor het lichaam is.

Hoe word je medisch pigmentatie specialist?

Tegenwoordig zijn er tal van cursussen waarbij in slechts 1 of 2 middagen een zogenaamd papiertje behaald kan worden voor het aanbrengen van deze behandelingen. Echter is het helaas vaak zo dat een goede achtergrond en ervaring ontbreekt. De jarenlange ervaring die onze specialist heeft opgedaan is van onschatbare waarde. Hij kan eindeloos combineren met kleuren en naalden om het juiste resultaat te bereiken. Ondanks dat onze specialist zich vereerd voelt dat een hoop artsen de patiënten doorverwijzen naar Tb medical of het Ikazia ziekenhuis voor zijn behandelingen hoopt hij toch dat in de toekomst veel meer mensen cosmetische/medische tatoeage beter gaan beheersen. Voor patiënten moet het veel transparanter zijn wie hiervoor bevoegd is en kundig een medische pigmentatie kunnen aanbrengen - zonder dat het vervaagt.

Medische tattoo/pigmentatie kan toegepast worden bij bijvoorbeeld naevus flammeus, ofwel wijnvlekken. De specialist doet altijd eerst een proefstukje omdat het per persoon kan verschillen hoe de huid reageert en of de pigmenten pakken op de huid. Dit is precies hetzelfde geval met vitiligo; ook hier zullen we eerst een proefstukje plaatsen. De proefstukjes zijn altijd kosteloos!

Wat is idiopathische guttate hypomelanosis?

Idiopathische guttate hypomelanosis (afgekort IGH) kun je vertalen naar “kleine witte rondjes van onbekende oorsprong”. Mensen die deze aandoening hebben hebben kleine witte ronde vlekjes op hun huid, vooral op de onderbenen en -armen. Het is een aandoening die vrij vaak voorkomt, meestal (70%) bij mensen van boven de 50 jaar oud. Slecht 6% van de gevallen zijn tussen de 20 en de 30. Ook worden de meeste gevallen van idiopathische guttate hypomelanosis mensen met een witte huid en zijn er ongeveer evenveel mannelijke als vrouwelijke gevallen bekend.

Nagels en tepelhof pigmentatie

Zelfs het pigmenteren van een nagel behoord tot de opties na een ingreep van de plastisch chirurg.

Helaas is het zo dat niet op alle plekken de inkt goed blijft zitten. Bij een vingertop of teen is het uiterst lastig om de inkt blijvend te laten zitten. Dit heeft te maken met de locatie; slijtage en de vorming van eelt kan hier van invloed zijn.

Tepelhof pigmentatie is ook een vorm van medische pigmentatie. Deze kan worden uitgevoerd als laatste ingreep in het borstkanker traject. Maar niet enkel na borstkanker is een pigmentatie mogelijk; ook na een borstvergroting of -verkleining kan dit nodig zijn, wanneer daar littekens of necrose achter zijn gebleven.

Het vak van de medisch pigmentatie specialist wordt gelukkig tegenwoordig beetje bij beetje meer bekend in medische wereld. Heeft u vragen omtrent medische pigmentatie? Neem dan gerust contact met ons op!

Medische pigmentatie bij...

Maar direct een afspraak

Heeft u vragen over de behandeling of wilt u direct een afspraak maken? Maak gemakkelijk uw eerste afspraak via ons contactformulier of bel naar 010 2900780

Afspraak maken

Mailen Afspraak maken Direct bellen