Uw uiterlijk is onze zorg.

010 2900780 info@tbmedical.nl ma t/m za: 10:00 - 22:00

Littekenpigmentatie na transitie

Het proces dat men doorloopt om te leven met het geslacht dat overeenkomst met de identiteit wordt transitie genoemd. 
Een transitie is een langdurig en intensief traject van gesprekken, hormonen en uiteindelijk vaak operaties.

Met medische pigmentatie (dermatografie) kan in vrijwel alle gevallen een zeer mooie verbetering gecreëerd worden. Littekens vallen door de huidkleurige pigmentatie veel minder op en ogen zachter.  Het is belangrijk dat de littekens volledig zijn genezen voordat wij starten met een pigmentatietraject. In sommige gevallen is een voortraject met bijvoorbeeld microneedling of de Fractionele laser noodzakelijk. Dit is echter niet altijd het geval.

Na het ondergaan van een operatie ontstaan er vanzelfsprekend littekens. Dat littekens altijd iets zichtbaar blijven is een feit.  Echter zijn er tegenwoordig veel mogelijkheden om littekens minder zichtbaar te maken.

Zo zijn littekens  na het verwijderen/ oplossen van de hechtingen en na volledige sluiting te behandelen met littekencrème, siliconen pleisters, microneedling en Fractionale lasers. Het is belangrijk hier direct mee te starten na wondsluiting. Op deze manier kan het beste resultaat bereikt worden.  We zien dat littekens hier vaak zichtbaar van verbeteren.

Helaas herstelt niet ieder litteken naar een mooi dun “streepje”, soms ontstaat er een breder/ dikker/ roder litteken of juist een litteken dat erg wit is (gedepigmenteerd). Dit is ondanks de vele huidtherapeutische behandelingen niet altijd mooi te herstellen. Een afwijkend litteken kan erg onzeker maken, zeker na een intensief transitietraject.

In onze kliniek is een pigmentatiespecialist werkzaam (ook werkzaam in het Ikazia ziekenhuis) maar ook huidtherapeuten en huidspecialisten. Op deze manier creëren wij altijd het beste resultaat voor uw situatie.

Voor een kosteloos consult ben je altijd van harte welkom, we kunnen dan ook een proefstukje uitvoeren. We plannen graag een afspraak voor u in.

Medische tatoeages spelen een belangrijke rol in genderbevestigende zorg voor transgender personen. Deze tatoeages kunnen helpen bij de esthetische aanpassing en het zelfvertrouwen van transgender individuen na chirurgische ingrepen. Hier zijn enkele toepassingen en overwegingen voor medische tatoeages in de context van transgender zorg:

Toepassingen

  1. Areola- en Tepelreconstructie: Na borstvergroting of borstconstructie bij transgender vrouwen of borstverwijdering (mastectomie) bij transgender mannen, kan een medische tatoeëerder tepels en areola’s creëren of reconstrueren. Dit wordt gedaan om een natuurlijke en symmetrische uitstraling te geven aan de borstkas.

  2. Littekencamouflage: Na genderbevestigende operaties, zoals mastectomie of genitale reconstructie, kunnen er littekens achterblijven. Medische tatoeages kunnen helpen deze littekens minder zichtbaar te maken door pigmenten te gebruiken die overeenkomen met de omliggende huid.

  3. Pigmentatieherstel: In sommige gevallen kan er sprake zijn van pigmentverlies of kleurverschillen na chirurgische ingrepen. Tatoeages kunnen worden gebruikt om de kleur van de huid te egaliseren, wat bijdraagt aan een meer uniforme en natuurlijke uitstraling.

  4. Genitale Reconstructie: Na vaginoplastie of phalloplastie kunnen tatoeages helpen bij het creëren van een natuurlijke uitstraling van de geslachtsdelen door pigmentatie toe te voegen die lijkt op natuurlijke huidtexturen en kleuren.


Overwegingen en Voorzorgsmaatregelen


  • Hygiëne en Veiligheid: De procedure moet worden uitgevoerd in een steriele omgeving met gebruik van schone en steriele apparatuur om infecties te voorkomen. De specialist moet strikt de hygiëneprotocollen volgen.

  • Nazorg: Nazorg is cruciaal voor een goed herstel en optimale resultaten. Dit omvat het schoonhouden van het getatoeëerde gebied, het vermijden van blootstelling aan de zon, en het gebruik van voorgeschreven zalven of crèmes. Volg altijd de specifieke instructies van de specialist.

  • Duurzaamheid en Onderhoud: Hoewel medische tatoeages langdurig zijn, kunnen ze na verloop van tijd vervagen. Regelmatige touch-ups kunnen nodig zijn om de kleur en vorm te behouden.

Psychosociale Impact

Medische tatoeages kunnen een aanzienlijke positieve impact hebben op het zelfbeeld en de mentale gezondheid van transgender personen. Door het lichaam meer in overeenstemming te brengen met hun genderidentiteit, kunnen deze tatoeages bijdragen aan een groter gevoel van welzijn en zelfvertrouwen.

Conclusie

Medische tatoeages bieden waardevolle esthetische en psychologische voordelen voor transgender personen. Het is belangrijk om goed geïnformeerd te zijn, een ervaren specialist te kiezen, en realistische verwachtingen te hebben van de resultaten. Deze tatoeages kunnen bijdragen aan een verbeterd zelfbeeld en een gevoel van voldoening met het eigen lichaam.

Enkele voorbeelden

Tepeltattoo

Mailen Afspraak maken Direct bellen